Nutrivia - dietologické poradenství

Poradna NUTRIVIA ukončila k 1.1.2014 svoji činnost:

  • za 7 let v ní několik stovek lidí zhublo několik tun tuku
  • stránky naší bývalé poradny necháváme na internetu volně ke čtení:
    • jako inspiraci a zdroj informací pro kohokoliv, kdo sem zabloudí
    • jako záznam našich zkušeností se zdravým hubnutím
    • jako důkaz, že to jde bez "zázračných metod"
    • jako svědectví o práci, která nás bavila

Děkujeme všem spolupracovníkům, partnerům i klientům.

Příklad jo-jo efektu

Mgr. Vlastimil Chadim

 

Názorný může být tento příklad. Žena ve věku 45 let zaznamenala v poslední době nárůst tělesné hmotnosti, oděv ji začíná být jaksi těsný, možná již má i určité zdravotní komplikace (zvýšenou hladinu krevních tuků, vyšší krevní tlak, pobolívá kolenní kloub ...). Rozhodne se proto, že s tímto nepříznivým stavem něco udělá. Popišme si její výchozí hodnoty. Při výšce 165 cm má hmotnost 85 kg. Lehce spočítáme její BMI – 31,3 - již oblast obezity. Jednoduchým antropometrickým prostředkem – krejčovským metrem zjistíme obvod pasu – 95 cm (výrazné nebezpečí rozvoje metabolických a oběhových poruch). Po důkladné analýze pomocí BODYSTATU (pracuje na principu bioelektrické impedanční analýzy) zjistíme přesné množství tukových zásob – 29 kg, což představuje 34,1% z celkové hmotnosti. Ženy v plodném věku s hodnotou tělesného tuku nad 30% spadají do kategorie obézní, to naše paní bohatě splňuje. Zbylých 50 kg označujeme jako LBM (štíhlá tělesná hmota), do které patří vše ostatní kromě tukové tkáně (kosti, svaly, vnitřní orgány, kůže,…).

V oblíbeném časopise právě uveřejnili redukční dietu, tak se do ní vrhne. Jídelníček je pěkně podrobně rozepsán na dobu čtrnácti dní. Každý den přesně konzumuje potraviny a jídla, která jsou doporučena. Jedná se o dietu s výrazným omezením přísunu sacharidů – bez příloh. Povoleny jsou bílkovinné potraviny (dokonce i tučnější), zelenina a velice opatrně ovoce. Vlivem úbytku glykogenu a tělesné vody paní shodila za první týden 3 kilogramy. Dostala se z 85 kg na 82. To je příjemné, kila jdou dolů, dieta funguje. I přes to, že se cítí unavená, v práci je nevýkonná, často ji bolí hlava, je nervózní a vzteklá na okolí, pokračuje v hubnutí dál. Když dieta tak „dobře zabírá“, bylo by škoda nevydržet. Na konci druhého týdne ukáže váha 80 kilogramů. Už toho omezování bylo dost, je se svým váhovým úbytkem spokojená, na víkend je pozvaná na oslavu narozenin , dietu končí. Po sobotním večírku a několika následujících dnech příštího týdne jsou okamžitě tří kilogramy zpět. Paní se snaží opět na nabraná kila zaútočit. Přestane chodit na obědy, to je přece ideální možnost jak ušetřit kalorie… Vzhledem k tomu, že už 25 let není zvyklá snídat, kromě kousku ovoce, sladké tyčinky ke kávě v zaměstnaní, přes celý den vůbec nic nejí. Večer je tak vyhladovělá, že dokáže přijmout během krátké doby pořádnou nálož kalorií. Její tělo ji prostě donutí celodenní dluh tímto způsobem vyrovnat. Je to zvláštní, vždyť ona takřka nic nejí, tolik se musí omezovat a přesto se nedaří jít s vahou dolů. Naše paní musí ještě přitvrdit a na konec se jí podaří aspoň k té osmdesátce se dostat. Je z toho tak zničená a vyčerpaná, že boj s nadváhou totálně vzdá a za několik týdnů se její hmotnost vrací tam, kde původně byla. Dobrý půl rok nechce o žádné dietě ani slyšet. Díky tomu, že si špatně sestaveným jídelníčkem, nepravidelným stravováním, příliš radikálním omezením energetického příjmu a nedostatečným navýšením energetického výdeje pohybovou aktivitou, nechala zdevastovat svalovou tkáň, má po tomto redukčním procesu daleko horší podmínky pro možné budoucí snižování tukových zásob a mnohem snáze se jí bude tloustnout. Je třeba zdůraznit, že bez dostatečného množství svalstva se jen obtížně dá pálit tuk. Pokud v jídelníčku chybí kvalitní zdroje bílkovin, velice radikálně se omezí zdroje sacharidů a člověk necvičí, dochází v průběhu nízkého energetického příjmu (redukční dietě) k nemalým ztrátám LBM (štíhlé tělesné hmoty – svalstva).

Kosterní svalstvo je největším odběratelem energie a mastných kyselin z tukových zásob. Chce to hubnout kvalitně. To znamená ztrácet tuk a ne svalovinu.

Pokud se vlivem špatného výběru potravin, nepravidelnosti příjmu energie, nedostatku fyzické aktivity sníží množství svalové tkáně, dochází ke vzniku řady negativních změn na úrovni látkové výměny. Za prvé klesá úroveň klidového energetického výdeje – tělo omezí spalování živin, běží „v nízkých otáčkách“. Tím ovšem také klesá šance spalovat zásobní tuky! Tělo v těchto okamžicích dokonce schválně omezuje spalování tuků, aby si tyto značné energetické zásoby udrželo na další (ještě „chudší“) časy. Organismu se nedostává řádné množství základního energetického paliva – glukózy, kterou si pak musí vytvářet z alternativních zdrojů. Koho byste očekávali, že první osloví? Budou to tělesné bílkoviny, resp. tzv. glukogenní aminokyseliny ze svalových vláken, které se dokáží v játrech přebudovat na hroznový cukr – glukózu, na které jsou některé tkáně životně závislé. To je hlavní důvod, proč se při nevhodném redukčním postupu ztrácí svalová tkáň. Hovoříme o „vnitřním kanibalismu“ – tělo doslova požírá samo sebe. Nedovolme, aby k něčemu takovému docházelo! V období dlouhodobého energetického deficitu je dokonce pro organismus výhodné mít svalů co nejméně. Čím méně svalstva je potřeba vyživovat (dokonce i nečinného), tím méně energie se spotřebuje a tím déle zůstanou drahocenné, strategicky důležité tukové zásoby.

Celý tento proces častých pokusů o redukci nadváhy a následného přibírání - jo-jo efekt- si můžeme znázornit formou jednoduché tabulky. Na tomto příkladu lze hezky vidět, jak se při jo-jo efektu ztrácí svalstvo, roste relativní i absolutní množství tukové tkáně, zvětšuje se obvod pasu, klesá klidový energetický výdej.

DatumVýška Hmotnost BMI Pas LBM Tuk KEV
1.6.2005 165 cm85 kg 31,3 95 cm 56,0 kg
(65,9%)
29,0 kg
(34,1%)
1400 kcal
1.7.2005 165 cm80 kg 29,4 90,5 cm 54,0kg 26,0 kg
(32,5%)
1080 kcal
1.1.2006 165 cm85 kg 31,3 97,5 cm 54,5 kg 30,5 kg
(35,9%)
1310 kcal
1.2.2006 165 cm80 kg 29,4 93 cm 52,5 kg 27,5 kg
(34,4%)
1000 kcal
1.6.2006 165 cm85 kg 31,3 100 cm 53,0 kg 32,0 kg
(37,6%)
1220 kcal
1.8.2006 165 cm80 kg 29,4 96,5 cm 50,5 kg 29,5 kg
(36,9%)
910 kcal
1.1.2007 165 cm85 kg 31,3 103,5 cm 51,0 kg 34,0 kg
(40,0%)
1120 kcal
1.3.2007 165 cm80 kg 29,4 100 cm 48,5 kg 31,5 kg
(39,4%)
825 kcal
1.7.2007 165 cm85 kg 31,3 107 cm 49,0 kg
(57,6%)
36,0 kg
(42,4%)
1030 kcal

Dáma z našeho příkladu (žena, 45 let) se vlivem nešťastných a neúspěšných pokusů zredukovat svoje nadbytečné (tukové) kilogramy postupně stále více a více zamotává do problému zvaného obezita a současně se může stát v blízké době potenciální kandidátkou na rozvoj oběhových a metabolických onemocnění. S pomocí nárazových, nutričně nevyvážených diet a nedostatečné pohybové aktivity cesta ke zdraví a pěkné postavě zaručeně nevede.

Zpět na přehled článků

 

Copyright 2006-2013 © NUTRIVIA Veškerý materiál (textový i obrazový), publikovaný na těchto webových stránkách lze použít pouze s písemným souhlasem autora či vlastníka. NUTRIVIA s.r.o., Bulharská 37, 612 00 Brno, e-mail: info@nutrivia.cz