Nutrivia - dietologické poradenství

Poradna NUTRIVIA ukončila k 1.1.2014 svoji činnost:

  • za 7 let v ní několik stovek lidí zhublo několik tun tuku
  • stránky naší bývalé poradny necháváme na internetu volně ke čtení:
    • jako inspiraci a zdroj informací pro kohokoliv, kdo sem zabloudí
    • jako záznam našich zkušeností se zdravým hubnutím
    • jako důkaz, že to jde bez "zázračných metod"
    • jako svědectví o práci, která nás bavila

Děkujeme všem spolupracovníkům, partnerům i klientům.

Význam bílkovin

Mgr. Vlastimil Chadim

 

Lidský organismus potřebuje ke svému provozu energii. Tu získáváme z požitých potravin a nápojů. Každé jídlo přináší s sebou tři důležité živiny. Jednou z nich jsou bílkoviny. Bílkoviny, nebo-li proteiny, mají mnoho funkcí v těle. V následujícím přehledu najdete důležité informace o bílkovinách, které vám zabezpečí bezpečné a kvalitní snižování nadváhy.

Bílkoviny:

  • jsou naprosto nezbytné pro lidský organismus (podílí se na výstavbě a opravách tělesných tkání, na funkci enzymů, hormonů, regulačních látek, imunitě…)
  • bílkoviny po svém rozložení poskytují 4 kcal (17 kJ) z 1 gramu. Neměli by však sloužit jako primárním zdroj energie – tím jsou sacharidy a tuky. V krizových situacích (mimo jiné při hubnutí) však velice často poskytují bílkoviny při svém rozpadu nezbytné kalorie nutné pro chod těla
  • bílkoviny jsou tvořeny z aminokyselin (základní kameny, ze kterých se bílkoviny staví) do podoby dlouhých řetězců
  • 8-10 aminokyselin si lidský organismus nedovede vytvořit, nazýváme je esenciální (nepostradatelné) a musíme je přijímat potravou
  • ostatní aminokyseliny jsou neesenciální (postradatelné), tělo si je umí vytvořit samo
  • po konzumaci bílkovin výrazně stoupá klidový energetický výdej – „nastartují metabolismus“ – tělo má vyšší spotřebu energie v klidu a proto dostatečné množství bílkovin v redukčním jídelníčku zabraňuje snižování klidového energetického výdeje
  • mají dlouhodobý sytící efekt – není po nich brzo hlad, zpomalují rychlost vstřebávání sacharidů – snižují glykemickou nálož jídla

O bílkovinách při redukci hubnutí si můžete přečíst v článku Bílkoviny při hubnutí.

Zpět na přehled článků

 

Copyright 2006-2013 © NUTRIVIA Veškerý materiál (textový i obrazový), publikovaný na těchto webových stránkách lze použít pouze s písemným souhlasem autora či vlastníka. NUTRIVIA s.r.o., Bulharská 37, 612 00 Brno, e-mail: info@nutrivia.cz